Hinnad toidupoodides ja muud

Hei

Kuna puhkus on täies hoos, siis pole üldse viitsimist olnud arvuti taha istuda ja midagi postitada. Nüüd annan lühikese ülevaate hindadest ja ehk millestki muustki.
Nagu ühes eelnevas postituses sai mainitud, siis hinnad on üsna krõbedad ja palgad üsna väiksed. Toon siia tavalise toidupoe hinnad. Üldiselt on nii, kui on rahvusvaheline bränd, siis on hinnad vähemalt topelt kõrgemad võrreldes kusagil lähiriikides toodetud kaupadega. 
  • Kohv 200 g - kõige kallim, mis too hetk poes nägin (mingi tavaline Nescafe) - 73 EC ~ 24 €
  • Kellogg's Corn Flakes 510g - 41,50 EC ~ 14 €
  • Erinevat sorti pastad 450g - 9 EC ~ 3 €
  • Kõige odavamad marineeritud kurgid 500 ml - 15 EC ~ 5 €
  • Kohalik õlu 280ml - 4,50 EC ~ 1,53 €
  • Kohalik rumm 750 ml - 37,6 EC ~ 12,8 €
  • Küpsisepakid u 1,50 eurot
  • Kraanivesi on joogikõlbulik, kuid 1,5 l vee saab poest umbes euroga. Mina olen üldiselt kogu aeg kraanivett joonud ja pole midagi juhtunud. Ainuke asi on see, et kraanist ei tule külma vett. Vee pead esmalt panema külmkappi jahutamiseks.
  • Kala ostsime turult, hommikul püütud värske terve tuunikala maksis umbes 18 eurot.
  • Sai poes on 6 kohalikku, ehk u 2 eurot, autost ostes 5 kohalikku. Saia süüakse siin palju!!!
  • Kana ostetakse ja süüakse samuti väga palju. Kanatiivad 1 kg - 13,50 EC ~ 4,5 € kg
  • Puu- ja juurviljad pole odavad, kui sa neid just oma aiast ei saa. Nt üks tomat maksis u 90 eurosenti. Porgandid 454 g u 2 eurot. Banaane, ananasse ja teisi puuvilju saab osta peaaegu iga nurga pealt linnas ja tee äärsetest putkadest samuti. Ma praegu nende hinnad jään võlgu. 
  • Kookosvesi 2 kohalikku ehk 70 eurosenti.
  • 30 muna 8,50 eurot, need ostame kusagilt kohaliku käest suure restiga.
  • Piim u 2 eurot.
  • Jahu 2 kg 3,2 eurot
  • Karastusjoogid, nt Coca-Cola 2 l - 4 eurot.
Üldiselt on väga palju suhkrut valmis toodetes. Nii mahlades kui jogurtites kui igal pool mujal. Muidugi tundub, et siin pole kohustus koostisosasid koguseliselt välja tuua, peale on kirjutatud, et sisaldab suhkrut, aga kui palju, keegi ei tea. Aga maitse järgi ütlen ma ise, et võrreldes Eesti valmis produktidega, on siin suhkru kogus kordades kõrgem. Samuti armastavad kohalikud igasugust magusat näksimist.

Tuun ja mingi punane kala

Kui sa linnas ei ela ja poodi lähedal pole (kuigi iga natukese aja tagant on ka sellised väiksed kuudikesed, kust sa oma õlu ja saia kätte saad), siis sõidavad ringi väiksed mikrobussid või autod, kust saab osta kas siis nt kala, saia, jäätist. Vahemärkusena, musta leiba tahaks juba küll 😀

Kala auto

Jäätiseauto kuuleb kaugelt ära

Saia auto

Toidupoe lihalett. Õigemini saab sealt vaid kana.

Kohalik õlu. Täitsa joodav

Majutusasutuste leidmine normaalse hinnaga on ka üsna raskendatud. Maksime kahe öö eest basseiniga hotellis mere ääres ilma hommikusöökideta natuke alla 300 €. Aga kui tahta päris sellisesse luksusesse ja privaatsaarele (neid on riigis mitu) minna, siis see maksab kordades rohkem. 

Kortermaju põhimõtteliselt ei ole. Ongi mitmetasandilised eramajad. Kõigepealt ehitatakse valmis üks tasand ja siis vaadatakse jooksvalt edasi, kas ja millal järgmisi tasandeid kas siis alla või peale poole juurde tehakse. Üsna tihti on ka nii, et hammustatakse liiga suur tükk ja ei jõuta pangale laenu tagasi maksta ning mitmeid majasid on selle tõttu müügis. Millegi pärast tahetakse ehitada väga suure pinnaga majapidamisi. See pidavat lihtsalt enda näitamiseks olema, et sa oled jõukas vms. Kuigi võib olla, et sa ei jõua laenu tagasi maksta. Samas.. soojustuse peale raha ei kulu, kütte peale raha ei kulu. Seinad püsti, elekter ja torustik sisse, katus peale ja võib juba sees elada küll.

Kui seda pilti sisse suumida, siis taga on näha maja, kus pealmine korrus on valmis, aga alla saab veel neli korrust vajadusel juurde teha.

Reedeti on linn rahvast täis. Inimesed saavad palka iga nädala lõpus ja siis minnakse seda kohe laiaks lööma. Sel reedel oli ka kuu esimene päev ja inimesed käisid arveid maksmas. St siis seda, et nt elektriarve maksmiseks sa lähed poodi, mis müüb kodutehnikat, seisad seal rivis ja maksad oma arve. Samamoodi telefoni ja interneti arve maksmiseks sa lähed teenusepakkuja poodi ja maksad füüsiliselt koha peal kas inimesele või iseteenindusaparaadi kaudu.

Võib öelda, et kodutehnika on väga kallis. Täiesti tavaline ühe üksega külmkapp, kus sügavkülmik on üleval väikese osana, maksab üle 1300 euro!!! Samuti pliidid ja pesumasinad, üle mõistuse kallid. Hakka või ise uurima, kuidas siin äri saab alustada.

Jõulud on siin püha. Juba enne detsembri algust hakkas osades van-ides jõulumuusika üürgama. Ikka Kariibide vaibis, aga üle ilma tuttavad viisid. Kord aastas, just enne jõule, hakatakse ka tee ääri puhastama. Kuna kliima on siin igasuguste taimede kasvuks suurepärane, siis on tee ääred kohati üle pea heina ja võsaga kaetud. Väga tihti on tee ääres umbes poole meetri sügavused betoonist vee äravoolu rennid, aga võsa tõttu polegi neid näha. No ilmselt kohalikud ikka teavad, et need seal on. 
Aga jah, tee äärtesse tehakse siis väikesed hunnikud, mis mõne päeva jooksul ära koristatakse. St et kitsad teed on veel kitsamad ning juhid peavad ekstra ettevaatlikud olema. Ühel ööl oli meie majast u 20 meetri kaugusel koer ilmselt auto alla jäänud, ükski naabruskonna elanik ei teadnud, kelle koer see on. Igatahes hakkas see haisema. Metsloomi siin pole, kes korjused ära sööks. Nii et tassisime sinna mulda peale, et haisu levikut takistada ja et see korjus ei plahvataks. Oli teine juba päris paisunud 🤮 Ma muidugi ei tea, kas korjused paisuvad nii palju, et need plahvataks.. Igatahes olen siin veedetud aja jooksul kahte surnud koera näinud, mis on üllatavalt väike arv, arvestades, et kõik koerad jooksevad niisama mööda teid ringi.
Valitsus on palganud peaaegu 6000 inimest teesid koristama, mis on üüratult suur number arvestades, et riigis elab ainult 100 000 inimest. Ehk siis väga paljudel inimestel pole tööd ning igast võimalusest haaratakse kinni, et enne jõule leib (loe:kana) lauale saada. Kohalikud pole võimul oleva peaministriga rahul, sest inimestel pole töökohti, haritud inimesi ei ole just väga palju ning elu hammasrataste vahele jäänuid on kahjuks palju. Samas haritud inimesed teenivad riigis üsna hästi ning on heal järjel.

Jõulueelne koristus

Väike avokaadoke

Golden apple puu ja vili. Väga maitsev!

Järgmine nädal tahaks veel snorgeldama minna ja St. Vincenti kõrval asuvat Bequia saart külastada. Matkatud on omajagu, nendest polegi kahjuks veel kirjutanud, va vulkaan. Aga ehk siis järgmine kord 😊

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Esimesed päevad aklimatiseerumiseks

Raha ja transport

La Soufriere vulkaan ja muud